IT tržište u prvih šest meseci opalo za 10 posto

Bez autora
Sep 19 2010

U prvih šest meseci naše IT tržište opalo je za 10 posto, a prošle godine taj pad bio je 26 posto. Naši najbolji IT stručnjaci napuštaju zemlju i lako se zapošljavaju u inostranstvu, a ovde kod nas tek 11 posto preduzeća koristi ERP i druge softverske sisteme. Cilj je da se zadrže naši stručnjaci, jer su i našoj zemlji i privredi oni potrebni. Prošle godine IT sektor ostvario je izvoz od 120 miliona dolara, a samo izvoz sofvera premašio je 55 miliona dolara. Taj iznos ostvarilo je svega 3.600 ljudi, istina visokoobrazovanih jer u IT sektoru samo takvi rade. Na merama podrške kompanijama u IT sektoru insistiralo se u junu, a Uredba o subvencionisanim kreditima nedavno je doneta, što je izuzetno brzo. To jeste skroman novac za subvencionisane kredite jer softveri nisu jeftini, ali dobro je za početak. Na predlog Udruženja za informatičku delatnost Privredne komore Srbije i Udruženja informatičara, Ministartvo za ekonomiju i regionalni razvoj nedavno je, preko Fonda za razvoj, obezbilo 700 miliona dinara za subvencionisane kredite malim i srednjim preduzećima koja budu kupovala softverska rešenja domaćih kompanija.

IT tržište u prvih šest meseci opalo za 10 postoU prvih šest meseci naše IT tržište opalo je za 10 posto, a prošle godine taj pad bio je 26 posto.

Naši najbolji IT stručnjaci napuštaju zemlju i lako se zapošljavaju u inostranstvu, a ovde kod nas tek 11 posto preduzeća koristi ERP i druge softverske sisteme.

Cilj je da se zadrže naši stručnjaci, jer su i našoj zemlji i privredi oni potrebni.

Prošle godine IT sektor ostvario je izvoz od 120 miliona dolara, a samo izvoz sofvera premašio je 55 miliona dolara. Taj iznos ostvarilo je svega 3.600 ljudi, istina visokoobrazovanih jer u IT sektoru samo takvi rade.

Na merama podrške kompanijama u IT sektoru insistiralo se u junu, a Uredba o subvencionisanim kreditima nedavno je doneta, što je izuzetno brzo. To jeste skroman novac za subvencionisane kredite jer softveri nisu jeftini, ali dobro je za početak.

Na predlog Udruženja za informatičku delatnost Privredne komore Srbije i Udruženja informatičara, Ministartvo za ekonomiju i regionalni razvoj nedavno je, preko Fonda za razvoj, obezbilo 700 miliona dinara za subvencionisane kredite malim i srednjim preduzećima koja budu kupovala softverska rešenja domaćih kompanija.

Reč je o IT rešenjima za planiranje resursa u preduzećima putem računarskih softvera, odnosno takozvane ERP sisteme i druge softvere.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik